top of page

Himmelriket har ett pris

Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker. En man hittar den och gömmer den igen, och i sin glädje går han och säljer allt han äger och köper åkern.

(Matteusevangeliet 13:44)


Vad är Himmelriket för mig? Det är ett sätt att leva som grundar sig i vem jag allra djupast sätt är, människa - en Guds avbild. Himmelriket är något som ligger dolt. Det är något vi finner, inte något vi förtjänar eller kan arbeta oss fram till. Jag tror vi finner den himmelska skatten där vi allra minst förväntar oss att den ska ligga. I vardagens bestyr. I krisen när den drabbar oss. I ensamheten. I sjukdomen. I fattigdomen.

Jag tror att många människor någon gång i livet har funnit den, men sedan begravt den igen för den förändrar allt. Hela människan och hennes livsstil. Så även om skatten är gratis, måste vi betala ett högt pris för att behålla den.


Himmelriket är som en skattkista. Den rymmer massor av allt det mest värdefulla. Det som inte tillfredställer våra ytligaste behov utan våra allra djupaste.


Jag fann min skatt i december 2016. Jag behövde inte köpa åkern, Gud betalade för den åt mig. Min kropp med sin själ är den åkern. Priset för den åkern var Guds egen son. Hans liv betalade för mitt liv. Den sanningen skulle kunna komma med skam, skuld och djupa känslor av ovärdighet. Det gör den inte. Den fyller mig med kärlek. Guds kärlek för mig. Min kärlek för Gud.

Himmelriket har ett pris. Gud är den som ytterst betalar det priset.


"När människan har det alltför bra på ytan, glömmer hon lätt sitt djup", skriver Wilfrid Stinissen. Så är det.


Jesus sade till sina lärjungar: »Sannerligen, det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.«

(Matteusevangeliet 19:23-24)


Den fattige behöver inte den rike. Det är den rike som behöver den fattige. Av två skäl. Rik blir en människa endast på den fattiges bekostnad, detta genom billig arbetskraft och exploatering av den andres mark. Likaså söker sig den rike när den hamnar i nöd till den fattige för tröst. Den rike finner hopp, tro och tillit hos den fattige som inget har men ändå förmår leva i frid och förtröstan.


Jag behöver Gud för att leva. Gud behöver mig för att ha någon att älska. Människan är nämligen för upptagen med att klara sig själv. Ingen tycks ha tid och rum för den djupa verkliga kärleken som endast finns hos Gud.


Min skatt visade sig i form av ett barn. Sötnosen är en reflektion av det barnaskap som Jesus förkroppsligade som människa. Hon stod där tidigt med en låda vid sin sida. Den ur vilken hon själv också steg upp. Jag gissar att locket var den där brädan med inskriptionen INRI. Både lådan och brädan har visat sig vara så mycket mer än jag först förstod. Himmelriket breder ut sig inom mig i den jord min kropp med sin själ numera är för Gud.




Sötnosen har under ett års tid varit på besök i USA. Nu flyttar hon hem och sänder istället Madame Ooh la la till Amerika. Lite som Frihetsgudinnan var en gåva från Frankrike som behövde packas upp och sättas samman, så får Madame Ooh la la med sin franska Kristusdoft ta plats bland amerikanskorna i On Purpose Woman Magazine. Sötnosen trivs bäst hemma. Hemma är hos mig och Gud.


Hon busar runt i min skrynkliga skrivbok och gläds åt att ha sommarlov. Kinderna och kroppen blir mörkare i solens varma ljus. Anden är domaren i hennes lek. Han dömer henne till evig kärlek både på plan och utanför den. Också när hon en dag skall sitta på bänken.


Sötnosenillustrationer av Marie Ek Liapnovska

Vid samma tillfälle kom lärjungarna fram till Jesus och frågade: »Vem är störst i himmelriket?« Han kallade till sig ett barn och ställde det framför dem och sade: »Sannerligen, om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni aldrig in i himmelriket. De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket. Och den som i mitt namn tar emot ett sådant barn tar emot mig.

(Matteusevangeliet 18:1-5)


Jag behöver Gud för att leva. Gud behöver mig för att ha någon att älska på sitt finurliga och förvandlande sätt. Gud betalade med sin sons liv för att ge mig ett nytt liv. Jag har betalat ett högt pris för att behålla den ovärderliga skatt som Guds liv och kärlek är för mig. För när man fått ett barn blir ingenting någonsin som det var förut.


Var rädd om dig!


Marie Ek Lipanovska logotype


18 visningar

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page